توضیحات

توجه : به همراه فایل word این محصول فایل پاورپوینت (PowerPoint) و اسلاید های آن به صورت هدیه ارائه خواهد شد

  مقاله پاركهای كوهستانی و لزوم مراقبت از آنها word دارای 102 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله پاركهای كوهستانی و لزوم مراقبت از آنها word  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله پاركهای كوهستانی و لزوم مراقبت از آنها word،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله پاركهای كوهستانی و لزوم مراقبت از آنها word :

پاركهای كوهستانی و لزوم مراقبت از آنها

كوهستان دارای ویژگیهایی كه باید حفاظت گردند این ویژگیها قبلا آورده شدند در اینجا به عنوان یادآوری می توان مواردی چون مناظر شكوه كیفیت طبیعت بكر ، حیات وحش و فصلهای توریسم و جوامع و فرهنگ محلی و دیگر ارزشهای فیزیكی ، بیولوژیك وكیفیتهای مناظر آنهاست .

رهنمودهای ارائه شده در كتاب راهنمای آماده سازی مناطق حفاظت شده كوهستانی از آن جهت مناسب برای پاركهای كوهستانی نیز میباشد . این پاركها اولا محیطی طبیعی و فارغ از ساخت و سازهای سنگین می باشند و از طرفی در این تحقیق ، تاكید ، بر منظر سازی طبیعی در این پاركها می باشد لذا حفظ كیفیات طبیعی و فرهنگی این پاركها اهمیت می یابد مطالب ارائه شد. كه ذكر آنها در اینجا مفیده فایده می باشند. در سه بخش حفاظت ، آب و خاك مدیریت منطقه جهت كاهش اثرات فیزیكی و بیولوژیكی و مدیریت برای تامین نیاز بازدید كنندگان می باشد . و در صورت تاكید بر مدیریت و حفاظت در كلیه قسمتها مشهود است . این دستور العمل نوع اقدامات لازمه را ذكر نموده اند .

در ذیل به رهنمودهایی چند در مورد هر كدام از این بخشها اشاره می شود . جهت اطلاعات بیشتر خوانندگان می توانند به منبع ;. مراجعه نمایند .
1- حفاظت آب و خاك :
تغییر و تبدیل پوشش گیاهی در اثر فعالیتهای انسانی و تغییر كاربری زمین عموما باعث افزایش فرسایش و در نتیجه رسوب می گردد . بار سنگین رسوبات پیامدهای زیان باریدیگری چون به خطر افتادن حیات آبزیان ، محدود كردن استفاده انسان . سیلاب ، تغییر رژیم رودخانه و محیط زیست دریایی است و به تبع آن بر زندگی انسان و حیات وحش تاثیر می گذارد .
رهنمود 1 – جنگلهای ابری در به دام انداختن آبهای پنهان بسیار مهم هستند . لذا جلوگیری از پاك ترا شی آنها و حفاظت آنها بایید مد نظر قرار گیرد .

رهنمود 2- بررسی مناطق شیب دار برای تعیین اینكه چه بخشی از آنها دارای فرسایش سطحی و لغزش خاك هستند و می توانند جریان آبهای سطحی را به خطر بی اندارند ضروری است. این بخشها مناطق حساس بود و استفاده از آنها ممنوع یا با اقدامات شدید حفاظتی است .
رهنمود3- تدوین و دستورالعملهایی از جنگلهای كوهستانی تحت بهره برداری برای قطع و استعمال جهت به حداقل رساندن صدمات وارده به آب و خاك و اجرای دقیق دستور العملها موجود می باشد .
رهنمود4- برای تثبیت اراضی فرسایش یافته روشهای زیادی اعم از بیولوژیك و مصنوع به عنوان بخشی از مدیریت تثبیت منابع رسوب باید مورد توجه قرار گیرد .
رهنمود5- طراحی پلها ،نهرها ، آب گذرها ، و گذرهای مرتبط با جاده باید بر اساس اطلاعات صحیح هیدرولوژیكی طراحی شده و در صورت عدم وجود اطلاعات فاكتور ایمنی مد نظر قرار گیرد .

مدیریت منطقه جهت كاهش اثرات فیزیكی بیولوژیك :
استفاده از مناطق كوهستانی باعث تغییراتی در آنها است كه باید با اهداف مدیریتی منطقه سازگار باشند . تعیین حدود دامنه تغییرات نیازمند پژوهش است . بعضی از عوامل موثر در این حدود ظرفیت برد ، ظرفیت پذیرش اجتماعی جوامع محلی می باشند در این خصوص ،یكسری دستورالعمل در مورد عواملی نظیر حریق ، فشردگی ، كوبیدگی و سایر صدمات فیزیكی بر پوشش گیاهی و خاك ، آلودگی ، دفن مواد زائد ، گونه های غیر بومی ، پراكندگی گیاهان و جانوران بیماری زا و پاتوژن ، استفاده از هیزم و هلیمه .، احداث ساختمان ، چرای دام و استفاده سنتی از منابع وجود دارد . در ذیل به مواردی چند اشاره می شود .

رهنمود 1- اقدامات در مورد اقدامات حریق :
از ایجاد حریق های باز به طور كلی اجتناب شود یا در دوره هایی باشد كه خطری ندارد و سپس آن را در محل حریق كنترل و محدود كرد .
ـ در مناطق دور افتاده كوهستانی تنها باید از اجاقهای هیزمی استفاده شود .
ــ برای مدیریت و اطفا حریق بایدآموزشهای لازم ، تجهیزات و بودجه كافی پیش بینی شود .

پوشش گیاهی :
رهنمود 1- پوششهای طبیعی پایدار هر جا كه لازم باشد باید مورد استفاده قرار می گیرند.
رهنمود 2- به عنوان اصل كلی باید استفاده از وسایل نقلیه موتوری در منطقه كوهستانی و ایجاد مسیر برای آنها جلوگیری شود مگر اینكه به طور خاص در طرحهای مدیریت مصوب در نظر گرفته شده باشند .

رهنمود 3- برای ریشه كنی هر نوع گونه غیر بومی كه در اثر كوبیدگی یا اقدامات اصلاحی در مناطق تخریب یافته مستقر شده اند ، باید تلاشهای آگاهانه صورت گیرد .
آلودگی دفع مواد زائد :
رهنمود 1- قانون (( بسته بندی كن ، بسته بندی را خارج كن )) باید به وسیله آموزش و پشتوانه اجرائی عینیت پیدا كند .
رهنمود 2- در مناطق تمركز و كانونهای تجمع مرم باید دستشویی های كافی فراهم شود و پس مانده هایا به خارج انتقال یابند یا طوری تصفیه شوند كه از نظر زیست محیطی مشكلی نداشته باشند.

زیستمندان غیر بومی :
رهنمود 1- از آنجا كه گونه های غیر بومی از طریق بازدید كنندگان و توریستها وارد میشوند ، لذا آموزش آنها درباره پیامدهای گونه های بیگانه و غیر بومی بسیار حیاتی است .
رهنمود 2- معرفی هر گونه گیاهی و جانوری یا كولتیوارها كه احتمال دار گونه های مهاجم باشند باید به طور كلی ممنوع گردد .
شكار :
رهنمود 1- شكارگونه های بومی باید در منطقه ممنوع گرددجز در مواردی كه مردم كوه نشین ساكن به طور سنتی دارای حق شكار باشند .
رهنمود 2- شكار گونه های غیر بومی كه تبدیل به آفات شده اند باید حمایت و ترغیب شوند .
احداث ساختمان :

رهنمود 1- به طور كلی باید تا حد امكان تلاش شود كه ساختمان جدید كمتر ساخته شود به علاوه با ماهیت كوهستانی همخوانی داشته باشد .
رهنمود 2- طرح و ساختار ساختمان باید با وضعیت زیست محیطی همخوانی داشته باشد . ساختمانها باید با محیط زیست كوهستان و ساختارهای سنتی منطقه كاملا تناسب داشته باشند .
رهنمود 3- برای اصلاح و بهبود هر گونه اثرات منفی و فیزیكی زیباشناختی حاصل از احداث ساختمان در خدمت طرح ساختمان باشد كه باید اقدامات لازم انجام بگیرد .

استفاده سنتی از منابع گیاهی :
كوهها منابع زیادی در خود دارند كه به طور سنتی مورد بهره برداری مردم محلی قرار می كیرند. الوار ، چوب هیزمی ، بامبو ، علوفه ، كل ، خاك ،‌و انواع گیاهان خوراكی ، داروئی ، و تزئینی از جمله منابع شناخته شده كوهها به شمار می روند . استفاده بی رویه و صنعتی از این منابع میتواند كوهستان را تهی و تخریب نماید .
رهنمود 1 – استفاده سنتی و پایداراز منابع باید مجاز باشد از طریق پژوهشهای لازم و حمایت مدیران مناطق می توان پایداری هر نوع فراورده ای را تضمین نمود .
رهنمود 2- جمع آوری چوب برای هیزم و تامین سوخت باید از چوبهای افتاده و مرده صورت گیرد . بهر ه برداری از درختان زنده و سرپا زمانی مجاز است كه :
كه اولا محدود به مناطق خاصی باشد .
ثانیا پایداری آن تضمین گردد.
ثالثا ضرورت آن تایید شود .
مناظر :
اثرات فعالیت انسان بر كوهها ( راهها .. ساختمانها ، پس مانده ها ) اغلب ماندگار و چشمگیر است . بسیلری از بخشهای مناطق كوهستانی به دلیل زیبایی ، آرامش و سكوت بسیار ارزشمند هستند . اثرات بهره برداری نادرست ، احداث سساختمان ، طراحی یا مكان گزینی نامناسب می تواند به شدت ارزشهای زیبا شناختی مناظر و چشم اندازهای كوهستان را تحت تایر قرار دهد .نوع یا استقرار هر گونه تسهیلات باید به طور موزون و هماهنگ با چشم انداز فیزیكی و فرهنگی كوهستان انجام گرفته و با طبیعت كوهستان همخوانی داشته باشد .

رهنمود 1- تسهیلات باید بر اساس طراحی و مكان گزینی اصولی احداث شوند و برای هماهنگی با سبك ابنیه جوامع كوهستان حتما باید از مواد و مصالح طبیعی استفاده شود .
رهنمود 2- بین سودمندی فنون بكار گرفته شده باید اجتناب شود . در حفظ و حراست از منطقه ( مانند پیاده روهای تخته كوبی شده ) و پیامدهای بصری آن باید تعادل وجود داشته باشد .
رهنمود 3- از احداث ساختمانها در افق دید باید اجتناب شود . جز در مواردی كه احداث آنها برای ایمنی ضروری است . ( مانند كلبه های كوهستانی و پناهگاهها ) این اصل باید در تمام گستره كوهستان رعایت شود .

رهنمو 4- كلیه تسهیلات باید در زیر دار مرزها و خط فرضی درختان احداث شوند .
رهنمود 5- حاشیه راههای دسترسی ، كوره راهها و مسیرهای جدید باید درختكاری شده و از گونه های گیاهی بومی استفاده شود .
رهنمود 6- چنانچه ساختمانی برای مدت طولانی لازم نباشد باید بیدرنگ از منطقه خارج شود .
رهنمود 7- ثمر بخشی طرح ، مكان گزینی و احداث ساختمانها باید بر اساس آرا و نظرات بازدیدكنندگان مورد ارزیابی قرار گیرد .
مدیریت نیاز بازدیدكنندگان :
از آنجا كه كوهها ویژگیهایی منحصر به فردی دارند و لذا مورد استفاده تفرجی واقع می گردند و تفراج نیاز به كوهستان اثراتی می گذارد بنابراین تفرج در كوهستان باید تحت تاثیر مدیریت قرار بگیرد تا ارزشهای ویژه آنها تهدید نشوند . هر چند كه تعادل دقیقی باید بر قرار باشد تا تجربه تفریحی بازدیدكنندگان تضعیف نشود .

رهنمود 1- سیاستها و استراتژیها باید ارزشهای ویژه تفریحی كوهها را به حساب آورده و محترم بشمارند . به ویژه ارزش كیفیت مناطق بكر و مهار نشده و فرصتهایی را كه برای چالش ، خود سازی و تفرج این گونه چشم اندازهای بكر و شگفت آور فراهم می كنند باید در این سیاستها و راهبردها مد نظر قرار گیرند. یكی از راههای مهم حفاظت این ارزشها كنترل ورود و دسترسی به این مناطق است . در مواردی كه ضروری باشد باید شمار باردیدكننده ها محدود گردد.
رهنمود 2- پیاده روها باید با دوام ساخته شوند و باید طوری طرح ریزی شوند كه به حفاظت كمك كرده و یا در تكمیل نیازهای حفاظتی عمل كنند . به علاوه باید ایمنی و تجربه تفریحی بازدیدكنندگان را در كیفیتی بالا عرضه كنند . عموما قبل از اینكه راهها و مسیرهای جدیدی باز بشوند باید از راههای موجود استفاده كرد ، مگر اینكه احداث راههای جدید ضروری باشند .
رهنمود 3- اردوگاهها یا پیاده روهایی كه در اثر استفاده فرسوده یا تخریب یافته اند باید بسته شوند و با تناوب استفاده ، فرصت پیدا كنند خود را ترمیم و احیا كنند .
رهنمود 4- با پیاده روی در منطقه فرصتهای زیادی برای دیدن و كشف كردن به وجود می آید . بدیهی است كه هر یك از محیطها ، تسهیلات و فصول مختلف با درجه متفاوت دسترسی زمینه ساز این فرصتها هستند برخی از بازدیدكنندگان مسیر های نشانه گذاری شده . مسطح ،‌ كف سازی شده و محیط های ایمن را ترجیح می دهند . در حالی كه گروهی دیگر ممكن است از محیط های دست نخورده با كمترین آثار و علائم راهنمایی نظیر نشانه ها ،‌ تریلها و پیاده روهای مشخص لذت ببرند .

رهنمود 5- بهر حال در مورد خطرات غیر منتظره و به حداقل رساندن میزان خطر از نشانه گذاری باید عموما برای اعلام هشدار به بازدیدكنندگان استفاده نمود .
رهنمود 6- برای فراهم آوری زمینه مسافرت امن راهها و سایر اشكال دسترسی باید همراه با سطح قابل قبولی از پیامدهای زیست محیطی تعیین شوند . ( بعنوان مثال از مسیر های نرده دار یا با دیواره حائل نباید استفاده كرد مگر اینكه مطلقا ضروری تشخیص داده شود ) .
رهنمود 7 – احداث ، حفظ و نگهداری و تعیین مشخص راهها و مسیرهایی كه برای انتقال سریع افرادی كه دچار آسیب دیدگی شده اند ممكن است ضروری باشد .
رهنمود 8 – مناطق حفاظت شده كوهستانی باید در برابر هر نوع آسیب ، مزاحمت و دردسرهای مربوط به جاده ها ،‌راهها ، آموزشها ، مانورهای نظامی و تفریحات مكانیزه چه در آب ، چه در هوا یا زمین باید محافظت شوند . این مناطق باید مصون از این گونه فعالیتها باقی بمانند . بعلاوه فعالیتهایی نظیر پروازهای شخصی یا نظامی بر فراز این مناطق باید بشدت تحت كنترل قرار گیرند . صداهای ناگهانی مانند پروتز هواپیماهای جت می تواند بر روی بازدیدكنندگان ، اسب ها ، حیوانات باركش و حیات وحش پیامدهای جدی در برداشته و حتی باعث آسیب ، سقوط و مرگ صعودكنندگان به كوه گردد.

رهنمود 9 – چنانچه جلوگیری از پروازها برفراز منطقه قابل اجتناب نباشد باید برای این منظور زونهای ویژه ای راكه پرواز در آنها اشكالی ندارد تعیین شوند . آموزشهای نظامی نیز به مناطق دیگر یا زونهای مجاز هدایت شده و از منطقه به خارج انتقال یابند .
رهنمود 10 – فعالیتهای نظیر پرواز با بالون یا گلایدر باید در طرح مدیریت مشخص شده باشند . ممكن است ایجاد محدودیت زمانی یا مكانی یا حتی ممنوعیت آنها ضروری باشد .
رهنمود 11 – برای یك محل ویژه یا باید برای بازدیدكنندگان كد و قواعد رفتاری تهیه شود و یا از دیگر مناطق كوهستانی اقتباس شده و متناسب بودن آن پذیرفته شود . ( بعنوان مثال بیانیه كاتماندو در مورد فعالیتهای كوهستان كه بوسیله اتحادیه جهانی سازمانهای آلپی تهیه شده است . )
رهنمود 12 – بازدیدكنندگان باید قبل از ورود به منطقه حفاظت شده ،‌با ضوابط و مقررات آن آشنا شوند و این آشنایی با ارائه اطلاعات بیشتر در بدو ورود باید انجام گیرد

رهنمود 13 – تسهیلات و تجهیزات عموما باید در مجاورت حاشیه مناطق حفاظت شده یعنی جایی كه ممكن است منشاء درآمدی برای جوامع محلی باشد استقرار یابند . بعلت دوری ،‌بعد مسافت و ارتفاع این مناطق ، رسم بر آن است كه در مسیرهایی كه عموما مورد استفاده قرار می گیرند امكاناتی نظیر پناهگاه ،‌محل چادر و كلبه به تعداد كافی احداث شوند .

رهنمود14 – تسهیلات فراهم شده باید در جایی و به شیوه ای مستقر شوند كه صدمه و آلودگی بحداقل خود برسد و كیفیت مناظر حفظ شود .
رهنمود 15 – زمانی كه كلبه ها یا پناهگاههای اضطراری ایجاد شدند باید بدون قفل و بست باشند و با دقت و مشخص نشانه گذاری شوند تا در شرایط آب و هوایی نامناسب بسادگی قابل شناسایی و دستیابی باشند . ممكن است نشانه گذاری و استقرار علائم منعكس كننده و شبنما در مسیر راهها با احتیاط تمام ضروری باشد . پناهگاههای اضطراری باید در روی تمام نقشه ها مشخص شوند .

رهنمود 16 – مدیران باید از خطرات عادی ( بهمن ، ریزش سنگ ، لغزش خاك ، حریق و ; ) و خطرات ویژه كوهستان (‌ سیكلونها ،‌شرایط سخت آب و هوایی ، زمین لرزه ، آتشفشان و پیامدهای آن ، حیات وحش ،‌سیلاب و غیره )‌ كاملا آگاهی داشته باشند و طرحهای احتیاطی لازم را فراهم كنند .
رهنمود 17 – مدیران باید از خطراتی كه تندرستی و بهداشت مردم را تهدید می كند . ( كوه گرفتگی ،‌اثرات ارتفاع ،‌آلودگی ناشی از آب و غذا ، یخ زدگی ، گرما وآفتاب زدگی ، مسمومیت گیاهی و زهر جانوران ) كاملا آگاهی داشته باشند و برای مقابله با آنها مهارتهای لازم را داشته باشند .

رهنمود 18 – هرگاه گروه تجسس و نجات وجود داشته باشد نجات جان انسانها باید بالاترین اولویت را بخود اختصاص دهد . خدمات تجسس و نجات باید داوطلبانه و بطور برابر هم برای مدیریت و نیروی انسانی پشنیبانی و هم بار بازدیدكنندگان در دسترس باشد . این خدمات باید در دسترس جوامع ساكن محلی نیز باشند . خدمات تجسس و نجات باید رایگان باشد مگر اینكه بیمه كافی موجود باشد .

• اكوسیستم كوهستانی شامل اراضی است كه پستی و بلندی و عوارض طبیعی ، تفاوتهای اكولوژیكی آنها را در سطح محلی به وضوح نشان می دهند . مهمترین ویژگی آنها بعد ارتفاعی آنهاست .
• اكوسیستم كوهستانی از شكننده ترین اكوسیستم هاست و در برابر دگرگونیها و اختلالات جزئی بسیار حساس می باشد .
• در كوهستان با افزایش ارتفاع ، فشار هوا و درجه حرارت كاهش یافته و برودت هوا و تشعشعات ماوراء بنفش افزایش می یابد .
اكوسیستم های كوهستانی در ارتباط با اكوسیستم هایی چون آب راكد ،‌آ ب روان و خشكی قرار می گیرد . این قرارگیری از نظر تاثیرات آن دو بر هم دیگر مهم است .
• كوهها از طرفی مورد استفاده گردشگری داشته و از طرفی فقر در جوامع كوهستانی شایع است .

• عوامل تخریب در كوهستان شامل پاك تراشی جنگلها ، فشار دام ، بهره برداری از معادن و جاره سازی و توریسم می باشند .
• یكی از مهمترین مشكلات در كوهستان فرسایش آبی می باشد كه نتیجه چهار فاكتور اولیه خاك ،‌پوشش گیاهی ، توپوگرافی و اقلیم است .
• در پاركهای كوهستانی احتمال وقوع خطرات طبیعی چون سیل و حركت مواد مانند بهمن ، برف ، زمین لرزه ، سنگ ریزش و جریان مواد تخریبی وجود دارد و باید با توجه به استعداد محیط طراحی نمود .

• ویژگیهای اقلیمی پاركهای كوهستانی شامل فصول مشخص ، زمستانهای زیر صفر . نوسان دمای روزانه ، بارش اغلب برفی و باد شدیدتر و نیز اقلیم های متعدد می باشد
• خاك مناطق كوهستانی تحت تاثیر اقلیم ، مواد مادری و فاكتور زمان ، توپوگرافی و پوشش گیاهی می باشد و از این میان شاید اقلیم مهمترین آنها باشد . زمان لازم برای تشكیل خاك در كوهستان بیش از ارتفاعات پایین است و خاك بیشتر حاصل فرایندهای فیزیكی است تا پروسه های بیولوژیك . بیشتر خاك در كوهستان از نوع نابجا می باشد .
• در ساختار توپوگرافیك كوهستان سه فاكتور شیب و جهت و ارتفاع نقش مهمی در دیگر ویژگیهای كوهستان دارند .
شیب در جریان آب و فرسایش خاك موثر است ، دامنه های شرقی و شمالشرقی سردتر و مرطوبتر از دامنه های غربی و جنوب غربی می باشند .با افزایش ارتفاع میزان بخار آب و گرد خاك كاهش یافته و لذا توانایی جذب حرارت كم لذا دما به طور منظم كاهش می یابد و از طرفی بارش افزایش می یابد .

• پوشش گیاهی در كوهستان تحت محدودیتهای اقلیم كوهستان چون سازگاری با یخبندان سنگین ،‌پوشش برفی عمیق ، تغییرات دمایی نهایی ، بادهای زمستانه‌خشك كننده با دامنه های زیاد و رطوبت خاك تابستانه پایین می باشند ،
• حیات وحش كوهستان به علت تنوع وضعیت آب و هوایی ،‌ارتفاع و پوشش گیاهی متنوع می باشد .
• پارك كوهستانی ، پاركی با بستر توپوگرافیك كوهستانی كه بعضی یا تمام ویژگیهای اكوسیستم كوهستانی را دارا می باشد این پاركه با توان اكولوژیك معین و تنوع منظر بیشتر ، امكانات بالقوه ای برای استفاده كنندگان ایجاد می كنند و فعالیتهای آنها متناسب با محیط طبیعی كوهستان می باشد .

• پاركهای كوهستانی از نقطه نظرهای عملكردی ، ویژگی اصلی ، اندازه و مقیاس و موقعیت نسبت به شهر تقسیم بندی می شوند و از این بین پارك كوهستانی طبیعی عمومیت بیشتری دارند .
• بعضی از اهداف ویژه پاركهای كوهستانی ، ایجاد فضاهای متنوع با توجه به بعد ارتفاعی خود ،‌توسعه فضای سبز كوهستان ،‌ارتقاء كیفی و كمی فضای سبز كوهستان ، ایجاد فرصتی تفریحی فعال و غیر فعال و آموزشی ، حفاظت اكوسیستم كوهستان می باشند .

• از جمله ویژگیهای منظری پارك كوهستانی شكل زمین برجسته ،‌دامنه های شیبدار ، جذابیت شدید منظر ،‌ دیدهای متنوع ، آب كه دارای صدا،‌حركت ،‌چسبندگی ، نور ، انعكاس ، عمق و توانایی تحریف بصری است ، صخره ها با بافتها و شكلها و رنگهای متنوع ،‌گیاهان با بافتهای مختلف ،‌بعدها ، تغییرات فصلی ، كیفیات احساسی و اتمسفر می باشند

.
• استفاده كنندگان پاركهای كوهستانی با افزایش شیب و سختی مسیر بیشتر به سمت طیف جوان و میانسال می گراید .
• ایران از نظر نمونه های پارك كوهستانی هنوز در مراحل اولیه قرار دارد و نمونه های اجرا شده بیشتر به ایجار فضاهای جنبی توجه شده است ا به فضاهایی كه مرتبط با محیط كوهستان باشد .
• نمونه های اجرا شده در خارج متنوع و انواع مختلفی دارند . در این پاركها به ایجاد فضاهایی برای استفاده از قابلیتها و جاذبیتهای كوهستان توجه شده است و بیشتر تفریحات مرتبط با محیط كوهستان می باشند مانند كوهنوردی ، كوهپیمایی ، دوچرخه سواری كوهستانی و منظرگاه و فضاهایی كه قابلیتهای زمین شناسی و هیدرولوژیك و غیره‌ محیط را به نمایش بگذارند .

آنچه در بعضی پاركها مفید به نظر می رسد زون بندی آنها به بخشهای مختلف می باشد كه میزان دخالت و ساخت و ساز و احداث كاربریهای آنها متفاوت می باشد و از آنجا كه كوهستان اكوسیستمی حساس است . مطرح می باشد . همچنین برای توجه به محلی استفاده های غیر صنعتی و سنتی از محیطی چون مصالح ساختمانی و هیزم و داروی گیاهی مجاز می باشد .
• طراحی با طبیعت رویكردی اكولوژیك می باشد كه در سالهای اخیر مطرح شده است این تفكر با تكیه بر طراحی پایدار گامی به سوی توسعه پایدار می باشد .

• علت گرایش به طبیعت گرایی ، اشتیاق به حفاظت و بازیابی منابع زمین ، حفظ تنوع زیستی ،ایجاد قطعات كاربری پایدارتر و سلامت تر در سطر حفاظت از بانك ژن گیاهی و جانوری ، بالا بردن مقاومت به بیماریها و سازگاری ، محافظت اكوسیستم ها و جوامع اكولوژیك ، بهبود كیفیت آبها و به حداقل رساندن فرسایش ، ایجاد مناظر با هزینه نگهداری كمتر ، كاهش وابستگی به آب و تولید و كاربرد موادشیمیایی است .

• منظر سازی طبیعی طیف وسیعی از تكنیكهای منظر سازی است كه به حفظ مناظر زیبایی طبیعی چون تالابها ، جنگلها ی كوهستان كمك می كند . آن هنر تسخیر ویژگیها و روح طبیعت در طراحی منظر است . هدف از آن بازگرداندن زیبای طبیعی منط با كاربرد گیاهان بومی در مفهوم جامعه می باشد .

• تفاوت منظر سازی طبیعی با زنده سازی معمولا در هدف و مقیاس می باشد . با زنده سازی در مقیاس بزرگ مطرح است و به جامعه اجازه رشد و توالی می دهد .ولی منظر سازی طبیعی در مقیاس كوچكتر مطرح بوده و تمایل به باقی ماندن در سطوح یا حالات مدیریتی خاص دارد ولی جامعه اكولوژیك ( جامعه زیستی ) پایه طراحی هر دو می باشد .

• جامعه اكولوژیك ، اجتماعی وابسته به هم از گیاهان ، جانوران و دیگر عناصر زنده و غیر زنده كه با نیروهای طبیعی كه منظر را شكل می دهند به تعادل و سازگاری رسیده اند آنها هم از نظر زیبا شناختی مناسب هم نسبتا مقاوم و خود پایدار می باشند .
• رویكردهای طراحی منظر طبیعی به دو صورت می تواند باشد.
یكی انتخاب مدل و سپس ایجاد شرایط برای آن در سایت كه تضمین شده و هزینه بر است و دیگری شناخت آنالیز دقیق سایت و سپس انتخاب یك یا چند جامعه طبیعی سازگار به آن كه موفق تر است .

• برخی اصول سیمای فضایی اكوسیستم شامل موارد ذیل می باشند .
_ جوامع طبیعی بزرگتر گونه های بیشتری را نسبت به انواع كوچكتر تحمل می كنند .
ــ اگر فضای كافی نیست سعی در ایجاد سطرهای كوچك به نمایند .
ــ مشكل لكه به اندازه و مقدار آن مهم است ، در طراحی به آن دقت شود .
ــ از قطه قطه سازی لكه های بزرگ بپرهزید چون تنوع را كاهش می دهند .
ــ بین لكه ها دالان ایجاد كنید چون تنوع را افزایش می دهند .
ــ لكه های ناهمگن پایدار تر از لكه های همگن می باشند .
ــ اكوتون بین جوامع طبیعی است لذا به طور طبیعی اجازه توسعه یابد .

• برخی اصول وابسته به بیماری بیولوژیك اكوسیستم یا جوامع زیستی به صورت ذیل می باشد
ــ با زنده سازی كاملتر جوامع طبیعی تنوع بالاتری ایجاد می كند .
ــ افزایش تنوع ساختاری پوشش گیاهی شامل درختان و درختچه ها و گیاهان علفی تنوع گونه ای را افزایش می دهد .
ــ بقای گونه ها وابسته به حفاظت حداقل سطوح جمعیتی است و لذا نباید از آن حداقل كمتر شوند .
ــ مدیریت پایین دارای هزینه كمتر ، حمایت بیشتر گونه ها و اثرات زیست محیطی كمتری نسبت به مدیریت شدید دارد .
• دلایل استفاده از منظر سازی طبیعی : آرزوی داشتن طبیعتی قابل دسترسی ، حفظ منابع طبیعی ، كاهش هزینه های نگهداری ، حفظ تنوع بیو لوژیكی و جلوگیری از انقراض گونه ها می با شد .
• منافع منظر سازی طبیعی سه دسته كای منافع اقتصادی ، زیست محیطی و علمی ـ تفریحی می باشند.

• منافع اقتصادی منظر سازی طبیعی شامل كاهش هزینه های نگهداری چون آبیاری ، كاركر ، حاصلخیزی . وجین علف هرز ، و حشره كشی و دوباره كاری گلهای یك ساله می باشند كه به میزان 90% ،‌كاهش نیاز به وسایل مدیریتی و تاسیسات و نكهداری و انتقال در مناطق قلابی می باشد .
• منافع زیست محیطی منظر سازی طبیعی شامل كاهش فرسایش خاك ، كیفیت آبها حفاظت و بازیابی زیستگاههای كوهستانی و نیز مزایای بكر اقلیمی ،كاهش اثر گازهای گلخانه ای و زیبا سازی می باشند.

• منافع علمی ـ تفریحی منظر سازی طبیعی شامل آموزش حفاظت از تنوع گیاهی بومی در زیستگاهها ،ایجاد فرشت تفریحی غیر فعال ( عكاسی و تماشای پرندگان ) افزایش كریدورهای تفریحی ، ایجاد فرصت مطالعاتی و حیوانات بومی می باشند . و نیز محلی برای فعالیتهای تفریحی چون قدم زدن ، دویدن ، قدم زدن ، دویدن .، دوچرخه سواری فراهم می سازد .
• منظر سازی طبیعی در همه نوع دسته های مدیریتی از مقیاس كوچك ( قطعات كوچك تا مقیاس كلان تا پاركهای ملی و حیاط منزل ) كاربرد دارد .

• الگوهای منظر سازی طبیعی شامل مناظر جگلی ( سایه ) و مناظر چمن زاری ( آفتاب )می باشند . مناظر جنگلی به تقلید از جوامع جنگلی و تالابی الگوبرداری می شوند و مناظر آفتابی به تقلید از جوامع چمن زاری مرطوب ، نمناك ، یا خشك الگوبرداری می شوند.
• منظر جنگلی :منظری كه تسلط با درختان و درختچه هاست و الگوی مناظر سایه دار می باشند .این منظر محیطی با رنگهای مهیج و پنهگاهی در برابر آفتاب گرم تابستان و بادهای سرد تابستانه دارد . درختان در فاصله های تصادفی قرار دارند . اغلب آنها چند اشكوبه و در روی زمین گیاهان علفی چون چمن ها و گلهای وحشی و سرخسها و قارچ و خزه قرار گرفته است .

كف جنگل از مواد آلی پوشیده شده كه غذای گیاهان و انواع حشرات و اورگانیسم ها را تامین می كنند .
• منظر علف زاری : منظری كه تسلط با چمنها و گیاهان علفی پهن برگ می باشد آن سریعتر از منظر جنگلی مستقر شده ولی نیازمند برنامه ریزی .آماده سازی سایت و استقرار مدیریت دقیق تری می باشد .

• احداث منظر طبیعی یا توسط بذر یا با استفاده از محصول تولیدكنندگان یا تركیب آن دو می باشد .
• قبل از احداث یك منظر طبیعی باید توجهی خاص به آماده سازی سایت ، بهسازی خاك و كنترل و حذف علفهای هرز داشت .
• احداث منظر توسط بذر چندین سال وقت می برد و نیازمند مبارزه با علفهای هرز می باشد از طرفی در انتخاب مخلوط بذری باید به رنگ گل ، تعداد شكوفه در گیاه ، دوره گل دهی و دسترسی به بذر و سازگاری منطقه ای و تعداد بذر در كیلوگرم باید مشخص گردد . در انتخاب بذر باید به بومی بودن گونه های منطفه ای ، گلدهی فصول مختلف و دوام آن توجه شود .

• احداث منظر از طریق محصو لات تولیدكنندگان به دو صورت ریشه لخت یا گلدانی می باشند . انواع ریشه لخت اغلب ارزانتر می باشد ولی انتقال آنها موفقیت كمتری دارد . انواع گلدانی به صورت ریشه و پیچیده در گونی می باشند كه احتمال موفقیت بالایی داشته و برای مناظر وسیعتر ترجیح داشته و در هر فصلی استفاده دارند .
• مدیریت منظر طبیعی اغلب شامل نگهداری رطوبت كافی در خاك در طی دوره احداث و كنترل آفات می باشند .

نمونه 1- این نمونه منظر سازی طبیعی و با زنده سازی اكولوژیك را در خصوص مدیریت حیاتی آب و سیلاب به كار برده است . و خط ساحلی را با كنترل فرسایش ساحلی حفظ كرده است .
علاوه بر آن آموزش عمومی در زندگی با طبیعت اهمیت داده شده است كه از مواد شیمیایی كمتر استفاده كرد و گیاه بومی بكارند .
نمونه 2- قطعه شهر كوچك بر اساس مشاركت همسایه ها در كاهش چمن سنتی و استفاده از علف كشها و آفت كشها بنیان نهاده شده است . و اغلب محیط از گیاهان دائمی پوشیده شده است و هزینه های آن خیلی پایین است (مدیریت مداوم نیاز كاری را پایین می آورد ) برای آبیاری از سیستم شیلنگی استفاده از كمپوست و مالچ در كاهش نیاز به آب موثر است .

نمونه 3 – محوطه اداری قابل برداشت : نكته مهم از این نمونه امكان تبدیل منظر سنتی به منظر طبیعی می باشد كه ابتدا گیاهان سریع الرشد انجام و سپس گیاهان دائمی تر جایگزین آنها می شوند .

• پارك صنعتی :‌ این نمونه ای نسبتا“ بزرگ می باشد كه در محدوده ای صنعتی و روی پروسه‌ كاهش تالابها تاكید نموده است و سعی در حفاظت از گونه های نادر داشته است و همچنین كنترل سیلاب مد نظر بوده است و نتیجه‌ آن بهبود وضعیت گونه های نادر و ماهیان بوده است .
• پارك عمومی : اهداف اصلی پارك آموزش جوامع مرتبط با تالابها ،‌ترمیم تالابها با مشاركت مردم ،‌تاسیس یك الگوسازی دولت – جامعه برای بازیافت اكولوژیكی . این نمونه علاوه بر این اهداف سیل را از تسهیلات تفریحی حذف كرد و منبعی برای مطالعه علمی و مباشرت جوامع ایجاد نمود .
• مدرسه :‌ هدف از این طرح كاهش هزینه های مدیریتی چمن ،‌بهسازی منظر ،‌ مرمت زیستگاه بومی و ایجاد آزمایشگاه زنده برای علوم محیطی و فضای بیرونی مورد نیاز كلاسهای درسی بود . این نمونه از طرحهای مشاركتی توسط دانش آموزش و با نظارت مسئولان می باشد .

• پوشش گیاهی واژه ای عامیانه تر هنگام طراحی فضای سبز و انتخاب گونه می باشد كه در این بخش بجای فضای سبز بكار رفته است .
• عوامل تشكیل دهنده‌ شرایط رویشگاهی گیاهان شامل حرارت ،‌رطوبت ،‌ نور ،‌خاك و مواد شیمیایی می باشند از بین آنها حرارت و رطوبت دو عامل منحصر به فرد در تقسیم بندی اقلیمی جهان و زیر بنای تقسیم بندی ژئوبتانیكی می باشند

• حرارت بالا در حضور آب تقش مثبت در گیاهان دارد و موجب تولید زیاد و جنگلی می شود ولی با كاهش منابع آب پوشش بیابانی می دهد . همچنین حرارت پایین عامل محدود كننده حتی در برابر رطوبت بالا می باشد . ( ارتفاعات )‌
• در مناطق گرم كمبود آب و رطوبت عامل بازدارنده است (‌بر عكس ارتفاعات )‌ ،‌ گیاهان از نظر نیاز آبی سه دسته خشكی پسند ،‌ رطوبت پسند و حد واسط هستند

• گیاه بومی ، گیاهی است كه هزاران سال در منطقه ای خاص رشد كرده و به جغرافیا و اقلیم ، خاك و خشكی و یخبندان و با همدیگر و دیگر گیاهان سازگار شده است . گیاه غیر بومی گیاهی است كه در محلی رشد می كند كه به طور طبیعی در آنجا نمی روید .
• علل استفاده از گیاهان بومی ، عدم نیاز به حاصلخیزی خاك ،‌آفت كشی كمتر ،‌نیاز آبی كمتر ،‌كاخش آلودگی ناشی از استفاده از وسایل چمن زنی ،‌ تاءمین پناهگاه و غذا برای حیات وحش و افزایش تنوع زیستی می باشد .
• تقسیم بندیهای پوشش گیاهی ایران دو مبنای اصلی شامل تقسیم بندی زهری بر اساس تقسیم گیاهان اصلی و فرعی ،‌پراكندگی و تركیب گونه های آنها و دیگری تقسیم بندی بوبك بر اساس شرایط اقلیمی و آب و هوایی دارند .

• در جمع تندی مناطق ژئوبتانیك ایران ،‌ كشور به پنج منطقه شامل هیركانی ،‌ ارسبارانی ،‌ زاگرسی ، ایران وتورانی (‌دشتی و بیابانی )‌ و منطقه خلیج فارس تقسیم شده است .
• گیاهان بومی جهت كاربرد در منظر از جنبه های مختلفی چون دوره‌ زندگی ،‌ریخت شناسی ،‌نوع كاربرد و نیازمندیها تقسیم بندی می كنند .
• بعصی از ویژگیهای منظری كه می تواند معیاری برای اتنخاب گیاهان باشد شامل داشتن معیار زیبایی و دوام آن ،‌مقاومت به شرایط نامساعد و پر پشت و كپه ای یا گسترده و پوششی بودن و قابلیت تكثیر و نگهداری راحت می باشند .

• جهت پیشنهاد گونه های بومی برای یك منطقه به دو روش فلورستیك كه شامل شناخت فلور منطقه و بعد انتخاب گیاه از بستر اصلی كه سازگار به شرایط می باشند و روش اكولوژیك شامل شناخت محیط و ویژگیهای گیاهان به طور مجزا و بعد انتخاب گیاهان مناسب برای شرایط سایت می تواند انجام گیرد .

• تكثیر گیاهان بومی از مباحث خیلی مهم در استفاده‌ آنها می باشد ، تكثیر اولیه گیاهان بومی نیازمند جمع آوری بذر و نمونه های گیاهی و آزمایشگاه و بستر كاشت می باشد .
• كاشت گیاهان بومی در كوهستان ( مخصوصا“ ) وابسته به شرایط رطوبی ،‌شیب و وسعت آن و عمق خاك می تواند از طریق بذر یا مواد گیاهی آماده انجام گیرد ، در زمین وسیع و كم شیب بذر كاری مفید ولی در منطقه شیبدار و كم وسعت انتقال گیاه پیشنهاد می شود . برای تركیب كاشت باید از طبیعت الگو گرفت ( عكس . . . ) .

• نگهداری گیاهان بومی در كوهستان در مجموع كم هزینه تر از گیاهان غیر بومی است ولی نسبت به فضاهای سطح به علت شرایط خاص خود تا حدی هزینه بر خواهند بود بعضی از این شرایط دسترسی مشكل تر ،‌برف یشتر ،‌فرسایش و شستشوی خاك و پر شدن تشتك و خطرات سرمازدگی و نیاز به تعویض گیاهان می باشند .
• اصول مه كاشت گیاهان بومی در كوهستان توجه فاكتورهای اكولوژیكی گیاه و رابطه‌آن با شرایط طبیعی بسیار حیاتی و رمز موفقیت است .

• در طراحی با گیاهان بومی توجه به سازگاری و ویژگیهای محیطی آنها بسیار مهم و كیفیات زیبا شناختی آنها متنوع و ظریف می باشند و اغلب تمایل به رشد گروهی وجود دارد . دوره گلدهی اغلب كوتاه لذا باید از گونه های متنوع با دوره های گلدهی متوالی استفاده شود . كاشت گیاهان پیازی می تواند در بین سایر گیاهان برای تنوع ،‌كاشت راجالب توجه نماید . گیاهان اول فصل اغلب كوتاه ولی دیرگل دهنده ها اغلب بلندتر می باشند . گیاهان زودگل را جلو و دیر گل را در پشت آنها قرار دهید . علاوه بر گیاه از دیگر مواد طبیعی منظر ( سنگ و چوب )‌ و با الگوگیری از طبیعت می توان طراحی نمود .

• تهران منطقه ای بین كویر و كوه قرار دارد ،‌دامنه های جنوبی البرز مرز شمالی تهران را شكل می دهند این دامنه ها به صورت تپه و دره هایی اندك دارای آب می باشد . محلی برای تفریح مردم در ایام تعطیل می باشد .
• در مقطع شمالی جنوبی شهر تهران بخشهای كوهستان ، دامنه های تپه های ماهوری ، منطقه شهری و منطقه دشتی قابل رویت است .
• تهران از نظر زمین شناسی حساس است آن دارای كوه گسل اصلی و یك آتشفشان خاموش می باشد .

• سیمای طبیعی شهر تهران متشكل از رشته كوه البرز در پس زمینه و سپس تپه ماهورهای جلوی آنها در شمال و نیز اراضی برجسته ای در درون شهر و در شرق و جنوب شرقی كوههای كم ارتقاع تر و نیز باغات و فضاهای سبز كوهپایه ای در تخشهای شمالی می باشد .
• از نظر پوشش گیاهی تهران در فقر بسر می برد ،‌ سرانه فضای سبز شهر تهران در سال 1365 با احتساب جنگلهای حومه 32/7 متر بوده است كه نسبت به سرانه های بین المللی حدود 15 و 25 متر تفاوت فاحشی دارد ، سرانه فضای سبز منطقه یك 1/19 متر مربع و در رتبه سوم بوده است .

• شهر تهران به علت قابلیتهای طبیعی ، مركزیت توسعه شدیدی نموده است ولی به علت شرایط نامطلوب در بخشهای توسعه طبیعی اكنون به سمت كوهستان و تخریب آن گرایش دارد .
• وضعیت طبیعی منطقه یك منطقه یك ، دامنه های پر شیب البرز در شمال آن و اتصال به قلل و دره های سرسبز و پر آ ب ، وجود باغات فراوان و فضای سبزآب و هوای معتدل در فصول گرم و مبدا اغلب مسیرهای صعود به قلل می باشد

• مسیرها و رودخانه های منطقه شامل دارآباد ، جمشیدیه ،‌ جعفر آباد ،‌ ولنجك و دركه می باشند .
• منطقه یك دارای باغات و فضای سبز فراوان و سكونت گاههای اشرافی سابق و پاركهای عمومی می باشد . وسعت كل فضای سبز آن 672 هكتار آب خصوصی می باشد ، سرانه فضای سبز منطقه بر اساس گزارش سال 79 شهرداری منطقه 28 ، 28 متر می باشد . سرانه پیشنهاری طرح جامع ساماندهی 12/9 متر و طرح تفضیلی 03/7 متر در افق طرح در برابر 6/6 متر بوده است . البته فضای سبز طرح جامع فضای سبز عمومی ولی آنچه شهرداری ارائه داده كل آن بوده است .
• منطقه از نظر زمین شناسی حساس تر از سایر مناطق تهران می باشد و علاوه بر خطرات ناشی از وجود گسلهای بزرگ ( شمال تهران ، نیاوران ،‌و محمودیه ) خطرات ناشی از لغزش ، ریزش ، روان گرایی دارد .

• جمعیت منطقه در سال 75 ، 249676 نفر می باشد . بخش وسیعی از منطقه را فضای سبز می پوشاند .
• تاسیسات زیر بنایی منطقه برق و نیرو ،‌ آب وفاضلاب و كار می باشد . منطفه دارای دو خط انتقال نیرو ، شركت آب و فاضلاب منطقه ای و اغلب چاه جذبی فاضلاب و سیستم حمل و نقل اتوبوسرانی ، مینی بوس و تاكسی می باشد .

• پارك فردوسی واقع در منطقه 1 ، شمال و غرب پارك جمشیدیه ، بخشی از آن طراحی شده و دارای بخشهای جنگلكاری و خانه های فرهنگ كردستان ،‌تركمن و آذربایجان می باشد .
• هدف اصلی كارفرما توسعه پارك جمشیدیه آماره سازی اراضی پایكوهی شمال و غرب پارك جمشیدیه به منضور پذیرش جمعیت بیشتر مازاد بر پارك بوده است . در این پارك بر كاربریهای فرهنگی تاكید شده است .
• پارك در شمال شهر تهران واقع است لذا بر اساس داده های 10 ساله ایستگاه سمال تهران میانگین دمای سالانه آن 01/15 درجه سانتیگراد و مدت سرما چهار ماه می باشد ، میانگین رطوبت نسبی سالانه 46 درصد ، حداقل 29 درصد در خرداد ماه و حداكثر 69 درصد در دی ماه می باشد ، میانگین بارش سالانه 49/419 میلیمتر بوده است و میانگین مجموع تعداد روزهای یخبندان سالانه برابر 60 روز می باشد . و دوره‌ خشكی از اردیبهشت شروع و تا اواخر مهرماه ادامه دارد ( 6 ماه ) ، شدیدترین باد سالانه از سمت جنوب غرب و سپس غرب وزیده است
• پارك فردوسی دارای شیب غالب بیش از 60 درصد و جهات غالب جنوبی و شرقی و سپس جنوب شرقی می باشد .

• در پارك فردوسی دو ساختار زمین شناسی وجود دارد این دو ساختار باعث متفاوت شدن دو قسمت پارك از همدیگر شده است در بخش شرقی خاك بیشتر ولی در بخش غربی صخره‌ بیشتر به چشم می خورد .
• پارك فردوسی دارای خاك كم عمق ،‌درشت دانه و توسعه نیافته و اغلب نابجا می باشد در بخش غربی كه خاك مناسب وجود داشته است جنگلكاری صورت گرفته است .
• آبیاری پارك فردوسی با شلینگ و از بخشی از آب دره حصارك تاءمین می شود كیفیت آب برای شرب و كشاورزی فاقد محدودیت می باشد .

• پارك فردوسی دارای سه نوع پوشش گیاهی ،‌ جنگلی ، تزئینی ، طبیعی و علفزاری می باشد .
• كاربریهای داخلی پارك شامل فرهنگی ، تفریحی و فضای سبز می باشد و كاربریهای خارج نیز مسكونی ، فضای سبز و فرهنگی ، نظامی و بایر می باشند .
• پارك دارای فضاهای اجرا شده ونیز ناتمام و اجرا نشده می باشد ،‌تاكید اصلی بر ساختارهای معماری بوده است و فضای سبز بستری برای آنها در نظر گرفته شده است .
• پارك فردوسی ، سایتی صخره ای ، آفتابی و خشن و عناصر اصلی منظر پارك فردوسی ، گیاه و صخره می باشند . دیدهای سایت به درون یه سمت جنگلكاری و مناظر تزئینی و ساختمانها و دره و مناظر صخره ای می باشد ولی دید به بیرون شامل دید به باغات ، پارك جمشیدیه و شهر و كوههای بی بی شهربانو می باشند .

• فصل طراحی :
• در یك تحلیل كلی سایت دارای آب كافی برای آبیاری ولی از نظر منظر ناپایدار و خشك ،‌اقلیم كوهستانی نیم خشك سرد ، زمین شناسی نسبیتا“ حساس ، خاك درشت و كم عمق ،‌پوشش گیاهی نسبتا“‌ مطلوب ، عناصر داخلی محدود كننده ای چون دكل برق ، كاربریهای نامتناسب داخلی ، و دامنه های غالبا“‌ گرم با شیب زیاد دارد

• منظر كلی سایت دارای ارزش زیبا شناختی 43/5 ( در طیف 1 الی 10 ) می باشد .لذا منظر كیفیت متوسطی داشته و نیازمند تقویت و بهسازی می باشد .
• در یك ارزیابی كلی از طرح موجود باید گفت كه نكات مثبتی چون پوشش گیاهی جنگلی مصنوعی و تزئینی البته با هزینه های بالا ودسترسیهای نسبتا“ مطلوب و اجرای سیر و ساختمانها با كیفیت خود می باشد ولی نقاط ضعف آن تاكید روی منظر انسان ساخت و ساختمانها ، منظر سازی بخزینه بر گیاهی و مخدوش نمودن كیفیت طبیعی محیط و عرم مدیریت مطلوب بعدی در استفاده از ساختمانها به چشم می خورد.

• اهدف كلی طراحی توجه به طراحی با طبیعت ،‌ حفاظت از طبیعت و بهبود محدودیتهای موجود و توجه به نیازهای محیطی بازدیدكنندگان می باشند .
• در برنامه فیزیكی تاكید بر فضاهای تفریحی حاصل از محیط و در جهت تقویت و افزایش كیفیت احساسی محیط كوهستان برای بازدیدكننده می باشد .
• مهمترین امكانات سایت : موقعیت مطلوب ، استفاده كنندگان ، محیط نسبتا”‌بكر و تنوع منظر آن می باشند .
• مهمترین محدودیتهای سایت شامل كاربریهای نامتناسب داخلی ،‌ شیب زیاد ، خاك فقیر و سنگها ناپایدار ،‌دكل فشار قوی و سیر آن و خشك و آفتابی بودن آن می باشند .
• ایده كلی طرح برگرفته از الگوهای منظری سایه و آفتاب ( جنگلی و علفزاری ) در سایت می باشد و این موضوع با تركیب با فعالیتها و ارتباطات داخلی سایت ساختار اصلی طرح را تشكیل می دهند .

پس از شناخت محیط كوهستان و پاركهای كوهستانی و مطالعه نمونه های بررسی شده می توان چنین دریافت كه از طرفی پاركهای كوهستانی با توجه به اینكه بخشی ازاكوسیستمی شكننده می باشند و نقش مهمی در تامین آب و حیات و جوامع انسانی دارند جهت استفاده بازدیدكنندگان از چنین محیطی :
اولا رعایت اصول حفاظتی در منطقه ضروری است .
ثانیا تجهیز منطقه برای بازدیدكنندگان بدون تخریب محیط نیازمند اصول طراحی خاصی می باشد .
ثالثا پس از تجهیز ورود انسان به كوهستان مسائل مدیریتی مطرح است كه در ذیل به آنها پرداخته می شود .

1- اصول كلی طراحی در پاركهای كوهستانی
2- اصول حفاظتی
3- اصول مدیریتی
1- اصول كلی طراحی در پاركهای كوهستانی :
جهت طراحی در محیطهای كوهستانی شناخت این محیط ضروری است ،با توجه به تنوع عوامل و فاكتورهای تاثیر گذار ، طراحی چنین محیطی با محدودیتهای زیادی مواجه است . محیط كوهستان سیستمی پیچیده می باشد كه درون خود چندین زیر سیستم دارد و ارتباط سیستم ها با همدیگر یك كلیت واحد را تشكیل می دهند .

در صورت ورود بازیدكننده به این محیط ممكن است زیر سیستم ها از حالت تعادل خارج شوند وجهت جلوگیری از این عمل باید در طراحی اصولی را رعایت نمود كه ضمن توجه به نیاز تفرجی افراد و استفاده از محیط از ایجاد فشار بر محیط كاسته و هماهنگ با طبیعیت باشد منظر كوهستان حاصل در عنصر احساس و هیجان می باشد وظیفه طراح دریافت این احساسات و تقویت واكنشها می باشد تا مكانی ایجاد كند كه مردم ویژگیهای كوهستان را تجربه كنند .

یك طرح خوب در منظر طبیعی جزییات و تنوع آن را حفظ كرده و نمایش می دهد . جهت دستیابی به كیفیات زیبا شناختی منظر كوهستان طراحان باید به موارد ذیل توجه كنند :
1- ویژگیهای روحانی منظر احترام بگذارند :
عناصر یك منظر ویژه در ورای حالت بصری آن توسعه می یابندو همانطوركه آنها اغلب تلاقی نامرئی از احساس جذبه ، رسوم فرهنگی و شخصیتهای تاریخی می باشند.

برای دریافت اینجا کلیک کنید

سوالات و نظرات شما

برچسب ها

سایت پروژه word, دانلود پروژه word, سایت پروژه, پروژه دات کام,
Copyright © 2014 icbc.ir